Alain Beaulieu, the father of two children, has been passionate about agriculture since his first memories of his uncle’s farm. He holds a bachelor’s degree in agronomy from Laval University, 1998-2002.

He began his career in the hog sector before buying the farm in 2003. At the same time, he started a career in agricultural education, first from 2003 to 2009 at the DEP level in dairy production at the Maison Familiale Rurale de Saint-Romain and from 2009 to today at the college level Agricultural Management (GTEA) at the Cégep de Victoriaville. He has been a member of the Weedon CUMA since 2008, a director from 2016 to 2019 and president since 2020.

Alain’s presentation looks at maximizing export forage quality, retail pricing and profitability of the export forage enterprise: Producer case study 2.

----------------------------------

Père de 2 enfants et passionné d’agriculture depuis mes premiers souvenirs sur la ferme de mon oncle. J’ai une formation universitaire en agronomie de l’université Laval (baccalauréat) 1998-2002.

Sur le marché du travail, j’ai débuté par une courte expérience en représentation dans le domaine porcin avant l’achat de la ferme en 2003. En parallèle, j’ai débuté une carrière en enseignement agricole. D’abord de 2003 à 2009 au niveau DEP en production laitière à la Maison Familiale Rurale de Saint-Romain et de 2009 à aujourd’hui au niveau collégial Gestion agricole (GTEA) au Cégep de Victoriaville. Je suis membre de la CUMA de Weedon depuis 2008 et administrateur de 2016 à 2019 et président depuis 2020. 

La présentation examine maximiser la qualité des fourrages exportés, le prix de détail et la rentabilité de l’entreprise d’exportation de fourrages - Étude de cas de producteur 2.